असोज २६, काठमाडौँ | चाडपर्वमा मीठोमसिनो खानाले धेरैको पेट खराब भएको हुनसक्छ । खासगरी तारेको, भुटेको, मसालेदार खानेकुरा पेटमा सहजै पच्दैन । यस्ता खानेकुराले पेट गडबड हुन्छ । ढुस्स हुने, पखाला लाग्ने, ग्याँस भरिने जस्ता समस्या हुन्छ । खानपानको कारण पेटमा के कस्ता समस्या हुन्छ ? त्यसको उपचार विधि के हो
Read Moreकाठमाडौं । तौल घटाउन मानिसले के मात्रै गर्दैनन् ? घण्टौँ व्यायाम, स्वस्थ खानपान र जीवनशैली नै परिवर्तन गरेपनि कतिको तौल घटिरहेको हुँदैन । यस्तो अवस्थामा के खाँदा तौल छिटो भन्ने कुरा धेरैलाई थाहा हुँदैन तौल बढ्नुको सबैभन्दा ठूलो कारण भनेको रातीको खाना हो । राती अस्वस्थकर खानेकुराका कारण तौल द्र
Read Moreकाठमाडौं | हृदयाघात मुटुसँग सम्बन्धित गम्भीर समस्या हो । कन्जेस्टिव हार्ट फेलियर पनि भनिन्छ । हाम्रो मुटुले आवश्यकता अनुसार मांसपेशीमा रगत पम्प नगर्दा हृदयाघात हुन्छ । यस्तो स्थितिमा रगत पुनः मुटुमा नै आउन थाल्छ जुन फोक्सोमा तरल पदार्थको निर्माणको कारण बन्ने गर्छ र सास फर्ने समस्या हुन्छ । यदि
Read Moreकाठमाडौं | तपाईंको उमेर बढेसँगै तपाईंको शरीरमा विभिन्न खालका परिवर्तन देखिन थाल्छ । उमेर बढेसँगै बिस्तारै तपाईंको मेटाबोलिजममा परिवर्तन हुन थाल्छ, तपाईंको छालामा परिवर्तन आउन थाल्छ । यस्तै हरेक २ मध्ये एक व्यक्तिलाई ४० वर्ष पुग्दा नपुग्दै तालुपनाको समस्याले गाँज्न सक्छ । उमेर बढेसँगै पुरुषमा कपाल झर
Read Moreअसोज ३, काठमाडौं | दशैंको तिथि नजिकिंदैछ । दशैंको खास परिकार हो खसीको पक्कु । त्यसो त हाम्रो भान्सामा खसीको अनेकथरी व्यञ्जन तयार हुन्छ । खसीको मासुमा पाइने प्रमुख पोषक तत्त्व भनेको प्रोटिन हो । त्यसको साथै खसीको मासुमा फ्याट पनि पाइन्छ । १०० ग्राम खसीको मासुमा १८.५ ग्राम र फ्याट १३.३ ग्राम पाइन्छ ।
Read Moreकाठमाडौँ | पहिलोपटक हवाइजहाजमा यात्रा गर्दा उत्सुकता र डर दुवै हुन्छ । विमान चढ्दा के के कुरामा विचार पुर्याउनुपर्छ ? विमान कसरी चढ्ने, सिट कस्तो होला, सिट बेल्ट कसरी बाँध्ने, के के नियम पालना गर्नुपर्ला भन्ने कुराले पनि एक प्रकारको तनाव दिइरहेको हुनसक्छ । पहिलोपटक हवाई यात्रा गर्दै हुनुहुन्छ भने त
Read Moreकाठमाडौँ | अनुहारको छालालाई स्वस्थ राख्न मानिसहरु महँगा उत्पादन प्रयोग गर्ने गर्छन् । विभिन्न प्रकारका क्रिम र लोसन प्रयोग गरिन्छ, तर तिनीहरूमध्ये धेरैजसोमा केमिकलहरू मात्र हुन्छन् जसले छालालाई राम्रो बनाउनुको साटो खराब बनाइरहेको हुन्छ । यसका साथै, छालामा एलर्जी जस्ता समस्या पनि आउन सक्छ
Read Moreभदौ २७, काठमाडौँ | धेरै फलफूल र तरकारीहरूमा बोक्रा हुन्छन् । हामी प्रायः यी बोक्रा निकालेर फ्याँक्छौँ । तर यस्ता केही तरकारीहरु पनि छन् जसको बोक्रा स्वास्थ्यका लागि निकै फाइदाजनक मानिन्छ । यसमा प्याज र लसुन पनि पर्छन् । हो, प्याज र लसुन मात्र होइन, यसका बोक्राले पनि धेरै समस्याको उपचार गर्न मद्दत ग
Read Moreवासिङटन | मस्तिष्कघात हुनुअघि मानव शरीरमा अनौठा तर कम परिचित लक्षणहरू देखिने गरेको यस सम्बन्धी अनुसन्धान पछि तयार पारिएको एक प्रतिवेदनमा जनाइएको छ । पछिल्लो एक अध्ययनले महिलाहरूलाई टाउको दुख्ने, अन्यौल महसुस हुने वा पुरुष भन्दा तिनीहरू बढी मात्रामा अचेत अवस्थामा पुग्ने गरेको पत्ता लगाएको छ । अ
Read Moreकाठमाडौँ | सफा, दागरहित तथा चम्किलो अनुहार कसलाई मन पर्दैन होला ? तर, आजको व्यस्तताले भरिएको जिन्दगीमा हामी आफ्नो छालामा पर्याप्त ध्यान दिन पाउ“दैनौं । जसका कारण छाला मृत तथा रुखो देखिन थाल्छ । तनाव, प्रदूषण तथा तनावको सोझो प्रभाव हाम्रा छालामा नै देख्न सकिन्छ । त्यसैले हामीले हाम्रो छालाको चमकलाई ब
Read Moreकाठमाडौँ | कपालले हाम्रो सौन्दर्यलाई दोब्बर बनाउँछ । तर कपालको हेरचाह नगर्ने हो भने समय नपुग्दै कपाल सेतो हुन सक्छ । सेतो कपालले समयभन्दा पहिले नै बूढो देखिन्छ । कपालमा केमिकलको अत्यधिक प्रयोग, कपालमा पोषणको कमी आदि जस्ता धेरै यस्ता कारण छन् जसले कपाल सेतो हुने गर्दछ । जीवनशैलीमा केही आवश्यक परिवर्त
Read Moreकाठमाडौँ | हामी सबै यही सोच्छौं कि कुनै पनि खाद्यपदार्थ फ्रिजमा राख्दा ताजा रहन्छ र बासी हुँदैन । तर कुनै खाद्यपदार्थ यस्तो हुन्छ जुन फ्रिजमा राख्दा घातक सिद्ध हुन्छ । हालै गरिएको एक अध्ययनका अनुसार केही खाद्यपदार्थलाई फ्रिजमा राख्दा यसको रंग र स्वाद समेत फरक पर्न जाने पाइएको छ । १. कफी
Read Moreकाठमाडौँ |सामान्यतया हाम्रो गाउँघरमा महिनावारी हुनु भनेकाे आमा बन्न याेग्य भएकाे भनेर नै बुझाइन्छ। अज कतिलेत हाम्रो शरिरबाट फाेहाेर रगत बाहिर गएको भनेर बुझाउनु हुन्छ । वास्तवमा महिनावारि हाम्रो युटेरसमा ओभरिबाट फटिलाइजेसनका लागि निक्लेको येग फटिलाइ नभई जम्मा हुन्छ र हरेक २५ देखि ३५ दिन मा यो रगतको र
Read Moreकाठमाडौं | सखरखण्ड खाँदा स्वास्थ्यलाई धेरै फाइदा पुग्छ । सखरखण्डमा भिटामिन ए, भिटामिन सी र बिटा क्यारोटिन प्रशस्त मात्रामा पाइन्छ । यसका साथै यसमा फाइबर, आइरन, पोटासियम, म्याग्नेसियम, फोलेट र कपर जस्ता तत्व पाइन्छन् जसले विभिन्न स्वास्थ्य समस्या हटाउँछ । सखरखण्डको सेवनले आँखालाई लामो आयुसम्म स
Read Moreकाठमाडौँ | स्वस्थ हुनु भनेको शारीरिक रूपमा मात्र स्वस्थ रहनु होइन, मानसिक स्वास्थ्य बलियो हुनु पनि अति आवश्यक हुन्छ । तर अहिलेको समयमा हामीमध्ये अधिकांशले चिन्ता, तनाव, डिप्रेसन, स्मरणशक्ति घट्ने जस्ता समस्याहरूको सामना गरिरहेका छौं । यसको एउटा प्रमुख कारण भनेको तपाईंको खानपान राम्रो नहुनु हो ।
Read Moreकाठमाडौँ | आजभोलि निद्रा नलाग्ने समस्या आम मानिसमा रहेको पाइन्छ । निद्रा नलाग्ने धेरै कारण हुन्छन् । उठ्ने र सुत्ने समयको टुंगो नहुने मानिसमा निद्रा लाग्दैन । यति मात्रै होइन, मोटोपन, डिप्रेसन, मधुमेहलगायतका समस्या भएका मानिसलाई पनि निद्रा लाग्दैन । उमेरले २० वर्षको हाराहारीमा रहेको एक स्वस्थ व्यक्त
Read Moreकाठमाडौँ | हामीले खाने गरेको हरेक तरकारी हाम्रो स्वास्थ्यको लागि कुनै न कुनै हिसावले लाभदायक हुन्छ । चिप्ले भिन्टी स्वादका लागि मात्र नभई स्वास्थका लागि पनि उतिकै फाइदा जनक मानिन्छ । यो प्रायको भान्सामा पाकिने नियमित तरकारी हो । लेडी फिङ्गर अर्थात चिप्ले भिन्डीको पकवान अनेक हुनसक्छ । यसलाई उसिनेर ख
Read Moreकाठमाडौँ | मनसुनमा मकै खानुको मजा बेग्लै हुन्छ । वर्षायाममा धेरै मानिसहरु मकै खान रुचाउँछन् । मकैको सेवन स्वास्थ्यका लागि निकै फाइदाजनक हुन्छ । तर मकै जस्तै यसको जुँगा पनि खान सकिन्छ । हो, सायद अनौठो लाग्दा तर मकैको जुँगा खानुका धेरै स्वास्थ्य लाभहरू छन् । मकैको जुँगामा भिटामिन बी, भिटामिन सी,
Read Moreकाठमाडौं | सम्बन्ध (रिलेसनसीप)मा रहने व्यक्तिहरू अधिकांशले झुट बोलिरहेका हुन्छन् । आफ्नो पार्टनरसँग झुट बोल्नुपर्ने धेरै कारणहरू हुनसक्छ । कतिपय अवस्थामा झुट बोल्नु ‘बाध्यता’ पनि हुनसक्छ । भुक्तभोगीहरूका अनुसार कहिले आफ्ना पार्टनरलाई दुःखी नबनाउनका लागि झुट बोल्नुपर्ने अवस्था आइपर्छ भने, कहिले आफ्नो
Read Moreटिप्स | आजभोली आँपको सिजन नै छ । हाम्रो घरवरपर,बजारमा आँप सहज रुपमा पाइन्छ । यो फल सबैलार्इ मनपर्ने फलमध्ये पनि पर्छ । यो फल स्वास्थ्यका लागि पनि राम्रो मान्निछ । ‘फलफूलको राजा’ को नामले चिनिने आँप स्वास्थ्यका दृष्टिले निकै फाइदाजनक फल हो । आँपमा भिटामिन ‘ए’, ‘बी’, ‘सी’ र ‘ई’ को साथै फाइबर तथा एन्टि
Read Moreटिप्स | हरेक दिन फलफूल खाँदा शरीर स्वस्थ रहन्छ । फल शरीरका लागि निकै लाभदायी हुन्छ र यसले शरीरलाई गम्भीर रोगबाट पनि बचाउँछ त्यसैले फललाई पोषक तत्वको पावरहाउससमेत भनिन्छ । विशेषज्ञले हरेक व्यक्तिलाई फलको सेवन गर्न सल्लाह दिन्छन् । धेरैजसो मानिस बिहानको ब्रेकफास्टमा फल खान्छन्, कतिले स्न्याक्समा
Read Moreटिप्स | आजको संस्कृति र जीवनशैली यस्तो बनेको छ कि शरीरमा कुनै न कुनै समस्या रहिरहन्छ । यस्तो अवस्थामा ढिलो निन्द्रा लाग्नु पनि रोगको मुख्य लक्षण हो । समयमै सुत्नु भएन भने शरीरमा धेरै प्रकारका समस्या आउन सक्छ । राति निन्द्रा नलाग्नुको मुख्य कारण प्रोक्रास्टिनेसन सिन्ड्रोम हो । प्रोक्रास्टिनेसन सिन्ड्
Read Moreएजेन्सी | व्यायायम कुन समयमा गर्ने भनेर धेरैलाई कौतुहलता लाग्न सक्छ । प्रायः सबैले बिहानको समयमा व्यायायम गर्छन् । तर, एउटा अध्ययनलाई विश्वास गर्ने हो भने उचित नतिजाका लागि महिला र पुरुषको व्यायायम समय फरक हुनुपर्छ । अध्ययनअनुसार पुरुषका लागि बिहानभन्दा साँझको व्यायायम उपर्युक्त हुन्छ । यसअघिक
Read Moreकाठमाडौँ | गर्मीमा आरुको सेवनले स्वास्थ्यलाई धेरै फाइदा पुर्याउँछ । धेरै पोषक तत्त्वहरूले भरिपूर्ण आरु स्वास्थ्य सम्बन्धी समस्याहरू हटाउन लाभदायक हुन्छ । आरुमा भिटामिन ए, भिटामिन सी, पोटासियम, जिङ्क, तामा, क्याल्सियम, फाइबर, म्याग्नेसियम र सोडियम जस्ता पोषक तत्त्वहरू प्रशस्त मात्रामा पाइन्छ, जसले ध
Read More